UKENS SPØRSMÅL #101- MØRKETIDA, TILGIVELSE, REISE..

SVARENE PÅ DENNE UKENS SPØRSMÅL 


Kan du si litt mer om hva angsten din går ut på? Hvorfor har du angst? Og hvorfor har du så mange “dårlige” dager.. er litt i samme situasjon, men vet liksom ikke hva det er og hvorfor? 

Jeg sliter med fire ulike angstlidelser som min tidligere behandler har sagt. Sosialangst, panikklidelse, dødsangst og prestasjonsangst. Alle er ikke satt som en diagnose, men noe som jeg sliter med. Jeg har opplevd mye som er grunnlaget for at jeg sliter psykisk. Slik det påvirker meg er at jeg er veldig varsom på lyder. Spesielt høye og kjeftete stemmer, uforberedte ting som hvis noen kommer, brannalarmen går og lignende. Jeg sliter også med å sovne om kvelden fordi jeg er redd for å dø, og når jeg må prestere så stopper ting opp i blant annet sammenhenger som jobbintervju, fremføringer osv. Sliter også i relasjon med gutter/menn (spesielt det intime), men nå har kjæreste som jeg føler meg trygg på og trosset angsten min mye med, og da har jeg ingen bekymringer rundt det nå. Dette er bare noen eksempler innenfor hver ting, men ting som kan gjøre at angsten blir verre er dårligere/lite søvn, og om jeg glemmer å spise. Er også mye som kan bedre angsten som for eksempel rutiner, at jeg har litt planer for dagen og at ordner meg litt ekstra for å nevne noe.

Har noen bedt deg om tilgivelse i det siste? Virket det ekte? Tilga du? Hvorfor/hvorfor ikke? 
Dette er en stund siden nå, men jeg har blitt mobbet tidligere og fått meldinger fra to personer som har bedt om unnskyldning og er lei seg for måten jeg er blitt behandlet på. Dette er noe jeg ikke glemmer, men som jeg tilgir, følte de mente det oppriktig.

Hva heter Martin på snap?
@MartinRavndal, legg han gjerne til.

Hva funker best for å roe ned angsten for deg?
Gå tur, høre på musikk eller gjøre noe annet som distraherer meg. Har hørt at det er anbefalt å ikke avlede angsten og akseptere følelsene som er der, så det prøver jeg også..

Hvor dro du sist gang du var ute og reiste?
Det var da vi var på Sanderstølen i slutten av august. Du kan lese mer om turen våres her.

Hva er det første som tiltrekker deg noen?
Personligheten og et fint smil.

Jeg leste dette et sted: “Forskning viser at trening har bedre effekt enn medikamenter når det kommer til behandling av angst/depresjon, men at man leger ikke tør å legge fram et slikt forslag til pasienten ettersom pasienten ofte kan føle at legen ikke tror h*n har det vanskelig nok, og eller kan føle seg fornærmet”. Hva tenker du om dette utsagnet?
Nå tar jeg ingen faste medikamenter mot angsten min, da dette ikke er nødvendig. Jeg mener at man ikke burde ta medikamenter som letteste utvei, men når man er i en dyp depresjon eller høy angst, er ikke det å ta tak i trening enkelt. Jeg har hvert fall følt at jeg har måttet komme meg litt ovenpå før jeg har hatt overskudd til det, og snakket med flere som kjenner seg igjen i akkurat dette. Tenker også at man bør trå varsomt hos pasienter som sliter psykisk, og se an situasjonen til hver enkelt før man foreslår noe sånt.

Hva synes du om sminkevideoen til Martin? 
Jeg synes den er skikkelig morsom! Han har jo snakket om at han vil lage en slik video, og jeg fikk jo disse klippene først og knakk helt sammen. Men jeg veit også at han kunne klart det bedre da, men bra underholdning! Du kan se videoen hans her.

Har du det vanskelig med å innrømme feil?
Nei, egentlig ikke. Hvis jeg har gjort noe feil ovenfor Martin for eksempel får jeg veldig dårlig samvittighet, ber om unnskyld, og det kan komme noen tårer. Men jeg har mange ganger følt meg misforstått og urettferdig behandlet ovenfor andre mennesker, og bare tatt på meg skylda eller latt som den andre personen har rett.

Hvordan er mørketiden for deg?
Jeg synes denne tiden på året er veldig tøff. Noen stunder har jeg det veldig bra, nyter det å sitte inne under teppe med stikkegenser og kosesokker, tenne lys, se på serie og spise god mat, men i et annet øyeblikk kan jeg gå ute å tenke på dystre ting og at dagene føles slitsomme ut, men så veit jeg at det er blant annet på grunn av mørketiden. Jeg smiler og ler i det ene øyeblikket, og tårene renner ustoppelig i det andre.

Hva er du mest glad for om dagen?
At jeg ikke er alene.


Noe du lurer på til neste “ukens spørsmål”? 

 

Snap: adalsjenta // Insta: annhelen.nygaard

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg