UNGDOMSGRUPPA PÅ KRISESENTERET

NOE MANGE HAR LURT PÅ.. 

Jeg har over 10 onsdager nå gått på en ungdomsgruppe hos Krisesenteret. Mange har lurt på hva det går ut på og handler om, så tenkte jeg kunne forklare det i et eget innlegg. 

Krisesenteret er for de som trenger hjelp og støtte i vanskelige perioder i livet. Det er et lovfestet tilbud til mennesker som er utsatt for vold til nære relasjoner. Selve kurset var for de som har opplevd vold og overgrep. Og da tenker sikkert mange at “Jammen Ann Helen, hvorfor gikk du der da?”. Det som jeg har tenkt som vold i alle år er at man opplever blir slått, sparka, kasta gjenstander på osv. Da jeg startet der fikk jeg mildt sagt sjokk da jeg ble fortalt at jeg ble utsatt for vold hjemme. Jeg har blitt utsatt for både psykisk vold og seksuell vold, og uten å selv vite det egentlig. Eller seksuell vold var jeg litt mer klar over, men jeg kaller det heller overgrep eller det å bli seksuelt misbrukt. Psykisk vold handler om det at man blir utskjelt, truet, gjentatt kritikk, ydmykelse og lignende. Og jeg har vel gitt uttrykk for at oppveksten min har vært nokså vanskelig, og det har mye med de tre første ordene å gjøre.. Når det kommer til seksuell vold så handler det om uønsket berøring, påtvunget/smertefull aktivitet, voldtekt, noe som skjedde i mitt andre hjem. Og jeg må bare få sagt det med en gang, at det var verken pappa, mamma eller søstera mi som holdt på sånn. Jeg har ikke lyst til å henge ut noen, og det har jeg gitt uttrykk for før også, men om dere har fulgt meg en stund og man tenker seg litt om så skjønner man hvem det er egentlig. Man kan også oppleve kontrollerende adferd, materiell vold, eller latent vold. 

Timene der ble lagt opp slik at vi møtte opp halv seks. Vi fikk lett servering med frukt, nøtter, vann, kakao og sånt. Vi ble utlevert noen ark for timen, hvor det da stod hva som skulle være fokuset og temaet denne timen. Noen ganger snakket lederen ut ifra PowerPoint, og andre gangen satt vi bare å snakket om det vi følte at vi trengte. 

Disse onsdagene jeg har gått der har vært spennende, fine tøffe og ikke minst vanskelige. Første gangen vi var der hadde vi en liten presentasjon bare hvor vi ble kjent, fortalte kort om oss selv og man valgte selv hva man ville si og ikke, men vi som var der da, gikk nok veldig rett på følte jeg. Vi var komfortabel med det tidlig. Vi snakket også om taushetsplikt og regler for gruppemøtene. Og snakket da om hva vold er.

Over disse onsdagene som jeg gikk der har vi snakket blant annet om følelser, familiesystem og roller i det, skyld, skam, ansvar, selvfølelse, selvtillit, medavhengighet, grenser og kommunikasjon. Hovedmålet med denne gruppa er å øke bevissthet og kunnskap og sin situasjon gjennom deling og undervisning. Langsiktig mål er å øke selvstøtte ved å stole på egne følelser og vite mer om egne behov. Ta ansvar for kommunikasjon om behovene i viktige relasjoner videre i livet. Et annet mål ved dette er at man skal få hjelp til selvhjelp, altså hva man kan gjøre selv for å ta ansvar for seg selv og eget liv. 

Jeg har lært utrolig mye ved å gå der, både om meg selv, men også andre. Jeg har blitt enda mer bevisst på at det jeg har slitet med gjennom tidene, og det jeg sliter med nå, er noe som er over streken til greit. I tillegg har jeg lært mer om mine egne behov og følelser. Jeg har også lært så utrolig mye om de ulike temaene vi snakket om. Alt i alt så var dette veldig lærerikt, og jeg synes absolutt alle som har opplevd vold eller overgrep burde gå på en slik gruppe. Og en av grunnene til at jeg skriver dette innlegget, er å tipse dere om dette. Ta kontakt med TrineKrisesenteret i Hønefoss som holder denne gruppa, på telefonnummer 32 17 06 90, eller send en e-post til [email protected], og skriv at du ønsker å komme i kontakt med Trine, og at du ønsker å gå på en slik gruppe. Du kan også sende en mail eller ringe dit for å høre med om gruppa, hvordan det foregår og evt. avtale en samtale for å høre mer om dette. 

Til slutt må jeg også bare si at jeg veit mange blir skremt av ordet “gruppe”, men det er ikke farlig. Det er en veldig rolig og god stemning der, jeg følte hvert fall det. Det var faktisk bare jeg og en person til som gikk der denne gangen. Før mener jeg å huske at de ikke har hatt større gruppe enn 4-5 personer, og det er utrolig fint å kunne dele og høre andres erfaringer om ulike ting, for det er flere enn du tror som sliter med lignende ting som deg selv. 

 

 

FACEBOOKINSTAGRAMSNAPCHAT- SNAPCHAT (BLOGG)

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg